Søg
Close this search box.

For lidt søvn eller søvn af dårlig kvalitet kan påvirke os både i privatlivet og i arbejdslivet. Det er resultaterne af flere uafhængige studier. Det påvirker vores trivsel og sundhed. Ikke bare i dag og i morgen, men søvnmangel kan have vidtrækkende konsekvenser for dit fremtidige helbred.

Søvn længde

Et voksent menneske skal sove mellem 7-8 timer hver nat. Mange af os sover mindre, og en stigende andel af befolkningen klarer sig for gennemsnitligt 6 timer. Vi ofrer vores søvn og træffer valg på bekostning af søvn for at opretholde balance i vores liv og interesser. Vi bliver hængende for længe ved tv’et eller arbejder om aftenen i stedet for at gå i seng. Indimellem er der sågar status i at fortælle andre, hvor lidt man sover.

Søvn kvalitet

Kvaliteten af vores søvn er i gennem de seneste årtier også forringet. I takt med elektronikken har vi indstillet vores hverdag, så vi konstant bliver stimuleret af indtryk og underholdning. Vi har travlt, stresser lidt og træffer måske nemme og lidt usunde valg omkring vores spise- og motionsvalg.

Det betyder, at du kan have svært ved at falde i søvn. Måske sover du uroligt og vågner om natten. Hvis du ikke er frisk om morgenen lige efter du er stået op, er det et tydeligt tegn på, at der er noget galt med kvaliteten af din søvn.

På kort sigt kan det give mening at gå på kompromis med søvnen, men på lagt sigt kan det have alvorlige konsekvenser for vores sundhed og trivsel. Og det vil påvirke både vores privatliv og vores arbejdsliv.

Hvorfor er det vigtigt at fokusere på søvn?

Din krop har brug for søvn for at kunne restituere og genskabe ressourcer til at klare næste dags udfordringer. Derfor har både længden og kvaliteten af din søvn betydning for og en stor effekt på din krop og dit velbefindende.

Fysiske helbred. 

Når du ikke sover nok, lægger det pres på din hele din krop. Risikoen for forhøjet blodtryk stiger, det påvirker dine hormoner og øger risikoen for at udvikle overvægt, diabetes, demens, kræft og hjerte/kar sygdomme.

Mentale velbefindende

Søvnmangel påvirker din hukommelse, koncentrationsevne og din evne til at træffe valg.

Det bliver sværere at holde sig fra fristelser som kaffe og sukker, da du har brug for disse for at holde hverdagen kørende. Din egen planlægning kan smuldre og overspringshandlinger ligger på lur. Træthed kan også gøre det svært at tackle svære situationer. Lunten bliver kortere, og det påvirker dine omgivelser. Søvnmangel kan desuden give depression og en følelse af håbløshed.

Hvad kan man gøre på arbejdspladsen?

Din organisation har gavn af at dine medarbejdere møder job friske og veludhvilede. En fokuseret indsats for mere og bedre nattesøvn vil blive en gevinst for både din medarbejdere og din virksomhed.

Bedre søvn reducerer risikoen for, at der opstår fejl og i værste fald personskader. Det øger produktiviteten og samarbejdet, samt booster trivslen blandt medarbejderne. Søvnen er vigtig for immunforsvaret, og det har stor betydning for korttidsfraværet.

Der er flere ting I kan gøre for at hjælpe jeres medarbejdere, så de får nok og bedre søvn.

Skab opmærksomhed på søvn.

Sørg for at medarbejderne kender konsekvenserne ved manglende eller dårlig søvn. Når budskabet repeteres, så påvirker det deres bevidsthed. De begynder at lægge mærke til deres vaner og de rutiner som påvirker sengetid og kvalitet. Gentag budskabet et par gange om året. Især i vinterhalvåret frem mod julen, hvor vintertræthed, mindre motion og usund mad i høj grad påvirker kvaliteten af søvnen.

Inddrag fokus på søvn som en del af jeres kultur.

Hvis en kollega gentagende møder træt på job, så udvis omsorg og læg mærke til, om der er noget i forbindelse med arbejdet eller privatlivet, der belaster medarbejderen og påvirker søvnen. Italesæt hvis medarbejdere går på kompromis med søvnen for at kunne passe deres arbejde.

Lav små aktiviteter hvor søvnen kommer i fokus.

Lav et event eller happening som har fokus på søvn. Understøt med materialer så medarbejderne kan huske vigtige detaljer. Sørg for at budskabet er klart og at det indebærer konkrete redskaber og metoder som medarbejderne kan benytte lige efter.

Vi hjælper jer med at skabe fokus på vigtigheden af søvn

Har du brug for sparring omkring aktiviteter for søvn og restitution?

Vi er med jer hele vejen og kan iværksætte

Medarbejderne introduceres ikke blot for viden omkring emnet, men opfordres og opmuntres til at undersøge deres egne vaner omkring søvn. De får nogle konkrete redskaber og små udfordringer, som dels gør dem klogere på, hvordan deres adfærd påvirker deres søvn og dels giver dem mod på at implementere ændringerne.

Hvis du har lyst til at høre mere, er du velkommen til at kontakte mig.

 

Ønsker du inspiration og ideer til mere om sundhed?

Tilmeld dig nyhedsbrev herunder.

.

Navn:

Email:

Hvis det viser sig ikke at være for dig, så kan du altid framelde med et klik.