Søg
Close this search box.

Bedste sundhedstip – spis grønt og få væske og næring

væske og grønt

Din sundhed starter på celleniveau

spis grønt og få glade celler

Spis grønt og boost dine sundhed

Helt enkelt kan man sige at din sundhed er lig med dine cellers sundhed. Hvis dine celler trives, har din krop det godt og du vil opleve masser af energi og overskud. Når dine celler trives, er din krop bedre i stand til at modstå sygdom og reparere skader.

De 3 nøgle komponenter, som får dine celler til at for at fungere optimalt, er:

ILT   –   VÆSKE   –   NÆRING 

Frugt og grønt er levende mad. Der går lidt tid, før den naturlige nedbrydning går i gang, og du vil kunne bibeholde og forlænge friskhed og næring ved hjælp af vakuum, køl eller frost. Efter høst vil det meste grønt stadig kunne spire og sætte nye planter, hvis dele af det sættes i jord og bliver vandet.

Frugt og grønt er fyldt med væske, fibre og en stor mængde vigtige vitaminer og mineraler. Samtidig er grøntsager det eneste du kan spise, som er basisk, og det har kæmpe betydning for at opretholde den indre balance i din krop.

Væske:

Din krop består af mere end 60%, derfor bør en lige så stor andel af din kost også indeholde væske for at opretholde væskebalancen i din krop. – Og her taler jeg om frugt og grønt da de indeholder naturlig væske. Alle andre fødevarer har være igennem en bearbejdningsproces, hvor en stor del af væsken er gået tabt.

Det naturlige vandindhold, der findes i frugt og grønt, har stor betydning for forsyningen af ilt og næring ud til din krops celler. Herefter hjælper væsken cellerne med at transportere deres affaldsstoffer væk. Hele systemet – dine muskler, organer og ikke mindst din hjerne – fungerer bedre, når der er væske nok.

Du skal naturligvis stadig drikke de anbefalende 1½-2 liter vand om dagen, men hvis du supplerer med rigelige mængder af frugt og grønt, frigives der yderligere væske til din krop under fordøjelsen.

Flere rigtig gode argumenter for at drikke mere vand finder du i artiklen under dette link 😉

Fibrene

Der er gode fibre i dine grøntsager og de hjælper dig med at holde dine mave og tarme i orden. Sammen med væsken får de din fordøjelse til at fungere optimalt. De er med at absorbere de affaldsstofferskadelige stoffer, så kroppen ikke når at optage dem.

Fibrene hjælper med at holde dig mæt længere, da din krop skal arbejde længere på at nedbryde dem.  Fibrene er desuden med til at hjælp med at stabilisere dit blodsukker, og du vil derfor ikke opleve store udsving i sult, hvis du spiser en fiberrig kost.

Vitaminer og mineraler

Du får masser af gode vitaminer, mineraler og andre fine næringsstoffer, når du spiser frugt og grønt.  De findes i store mængde i frugt og grønt.

Disse næringsstoffer bidrager til vækst og udvikling af alle områder i krop og hjerne. De støtter celledannelse og cellefunktion i alle kroppens områder – organer, blodforsyning, hjerne, hud, knogler og bindevæv. De er med til at opretholde hormonbalance og et stærkt immunforsvar.

Effekten af mere grønt

gevinster ved at spise grønt
Spis grønt og tab dig!

Grøntsager er din bedste ven hvis du vil af med nogle kilo. Faktisk vil jeg vove den påstand at mange grøntsager er ”gratis mad”. Kaloriemængden i de fleste grøntsager er nemlig så lav, at du nærmest forbrænder mængden af kalorier ved blot at spise og fordøje maden. Desuden er det svært at overspise i grøntsager

Der er enkelte undtagelser, som avokado (indeholder en stor mængde sundt fedt) og kartofler (stivelse) Avokado og kartofler er dog stadig sunde, men det er en god ide at være opmærksom på mængden.

Dit valg af tilberedning påvirker også den slankende effekt, f.eks. mængden dressing, smør eller fløde du tilsætter, eller om du friterer dine grøntsager. Med enkelte undtagelser så er friske rå grøntsager er det bedste du kan tilbyde din krop.

Fysiske fordele
  • Grøntsager er med til at stabilisere dit blodsukker og påvirker positivt dit blodtryk.
  • Du får klare øjne, pænere hud, hår og negle.
  • Dine organer og hjerne fungerer optimalt med øget væske og næring.
  • Du vil opleve mere overskud og energi til hverdagens udfordringer, fordi kroppen har lettere ved at udskille affaldsstoffer.
  • Grøntsager er syreneutraliserende og er med til at reducere inflammation i kroppen. (Inflammation er en tilstand, hvor kroppen konstant er på overarbejde med at nedbryde og bekæmpe ubalancer. Inflammation giver bl.a. træthed, lagring af fedt, ustabilt blodsukker og optimal grobund for livsstilssygdomme)
  • Knogler, led og bindevæv styrkes, når inflammation slukkes
  • Grøntsager optimerer immunforsvaret og gør dig i stand til bedre at bekæmpe virus og infektioner, samt reducere udvikling af kroniske sygdomme.
Mentale fordele
  • Når dine celler og din krop har det godt, påvirker det dig mentalt. Du bliver gladere, har mere overskud og energi. Du bliver lettere i stand til at løse de udfordringer dagen byder på.
  • De mange vitaminer og mineraler påvirker din hormonproduktion, og giver dig en bedre søvn, bedre stressberedskab og booster dit fokus og din koncentrationsevne.

Hvordan og hvor meget grønt

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du spiser mindst 600gram frugt og grønt hver dag. Og du må gerne spise meget mere end det. Undersøgelser med mere end 800g gram dagligt har vist stor gavnlig effekt på både dit helbred og dit mentale velbefindende.

spis grønt håndfulde
tallerken inddeling

Hvis du ikke orker at tælle, så er der en anden velegnet huskeregel: Lav fordelingen på din tallerken. Forestil dig en streg ned gennem midten. Hele den ene halvdel skal være fyldt op med grøntsager. Og det gælder alle måltider.

Selv om du ikke spiser 600g grønt om dagen, kan du sagtens høste en masse fordele ved at blive bedre til at få grønt inkluderet i din hverdag.

SPIS GRØNT – SELV SMÅ FORBEDRINGER GØR EN STOR FORSKEL

Jeg anbefaler max 1/3 frugt og at resten (2/3) er grøntsager. Årsagen finder du længere nede i artiklen*

Grøntsager kan sagtens spises til alle dine måltider. Start med et måltid ad gangen, hvis du ikke er vant til at spise så meget;

  • Hvis du normalt spiser 1-2 portioner, kan målet være at sætte mængden op til 4 portioner/håndfulde.
  • Hvis du kun spiser frugt som snack, kan målet være udskifte noget af frugten med grøntsager, f.eks. gulerødder
  • Hvis du kun spiser grønt om aftenen, kan målet været at få grønt i løbet af dagen.
Økologisk eller ej, der er stadig store fordele at hente

Vælger du økologiske produkter undgår du sprøjtegiftene. Men er du ikke tilhænger af økologi eller synes du, det er for dyrt, så vælg det du kender og har råd til. Du får stadig alle fordelene som nævnt herover.  

Spis grønt – der er mange valgmuligheder

Eksempler på geniale grøntsager
  • Kål: Blomkål, Broccoli, rosenkål, spidskål, rødkål, hvidkål mfl.
  • Rodfrugter: Gulerødder, rødbeder, pastinakker, persillerod, selleri, jordskokker mfl
  • Bælgplanter: Bønner, ærter, linser, kikærter, edamame.
  • Svampe: Portobello, champignon, kantareller, mv.
  • Græskar og lignende grønt: Hokkaido, Butternut squash, squash, aubergine
  • Vandholdige grøntsager: Agurk, tomat, peberfrugt, spinat og salater
Obs på mængden
  • Frugt er fyldt med gode næringsstoffer. Frugt indeholder dog også meget sukker og det kan påvirke dit blodsukker. Brug frugten til at peppe salaten og grøntsagerne op med. Særligt i salater med kål giver masser af friskhed.
  • Kartofler – lidt udskældte grøntsager på grund af stivelsesindholdet, men de er stadig sunde. Hvis den indgår i små mængder og tilberedt på en facon uden store mængder fedt.
De falske frugtvalg
  • Frugtjuice indeholder en stor mængde sukker og begrænset mængde fibre. Derfor tæller det ikke med i det daglige regnskab. Vælg juicevarianter, hvor frugtindholdet er under 50% og gerne endnu mindre. Alternativt lav en grøntsagssmoothie, hvor du får alle fibrene med.
  • Tørret frugt indeholder meget naturligt sukker og der er ingen væske i. Selvom der ikke er tilsat ekstra sukker, farve og andre sjove e-numre, så er dette stadig at betragte som slik, og bør derfor nydes undtagelsesvis. Jeg har hørt mange undskylde sig med at det “jo er sundt”. Den går altså ikke. Sorry!
spis 1 kilo grønt

Tips til at få mere grønt ind i hverdagskosten

prep og plan grøntsager
Tip nr. 1 – Tilgængelighed:

Sørg for at der altid er grønt inden for rækkevidde, især det som du kan spise hurtigt uden stor tilberedelse. En sikker vinder er snackgrønt som friske ærter, små tomater, agurk, peberfrugt eller gulerødder. Det kan også redde en aftensmad, hvor der ikke er så meget tid til rådighed.   

Tip nr. 2 – Forberedelse:

Grøntsager kan tage tid at forberede. Det er den primære undskyldning for at springe dem over. Læg friske basis grøntsager klar i køleskabet, og fyld fryseren med frossen grønt. Snit og hav grønt klar på køl gerne til et par dage. Det bliver lettere at få det med i madpakken, i wokken eller i ovnen.

Tip nr. 3 – Variation:

Grøntsager er ikke kedelige. Men hvis du er vant til den kogte udgave, så kan det blive lidt trist. Variation er nøgleordet. Det gør det mere spændende at spise. Der er masser af tilberedningsmuligheder og forskellige smage i en regnbue af farver.

Farverige og sprøde grøntsager taler mere til appetitten end udkogte grøntsager. En salat med masser af farver, sprødhed og toppet med krydderurter, lidt frugt eller hakkede nødder kan gøre det mere spændende. Kast dig over det som er i sæson og prøv dig frem.

Tip nr. 4 – Tag et skridt af gangen:

Tag et skridt af gangen. Rom blev ikke bygget på en dag ? Tricket er, at du begynder at tænke grønt ind i alle dine måltider. Start ét sted. Overvej:

  • I hvilke måltider du nemmest og hurtigst vil kunne gøre plads til mere grønt?
  • Om du får grønt til din morgenmad? (jow, det kan man sagtens)
  • Hvilke typer snackgrønt du skal sætte fokus på?
  • Hvad skal der til for at du kan gøre dig umage med grønt til aftensmaden f.eks. bare 2 gange om ugen?

Skriv ned hvad dit mål er. Det skal være realistisk, ikke for stort – men stort nok til at du bemærker forskellen. Del dit mål med en ven eller kollega.

Husk at gøre status på hvordan det går og sæt dig herefter et nyt mål, der matcher dit overskud.

Ros dig selv for alle dine fremskridt – det gælder også de små. Det er nemlig i succesoplevelsen du finder motivationen til at fortsætte.

Tip nr. 5 – Få support og inspiration fra dine omgivelser

Diskuter med venner, familie eller kolleger hvor meget frugt og grønt I spiser dagligt. Målet er at optimere jeres udgangspunkt, hvorved I får flere grøntsager ind på alle dagens måltider.

Inspirerer hinanden med ideer til mere grønt i madpakken og del gode ideer og erfaringer med de andre

Der findes et utal af gode websites, hvor du kan søge opskrifter og ideer til hvordan du varierer dine grøntsager.

Sidst men ikke mindst så er der mange online tilbud med levering af måltidskasser, som du kan afprøve i de uger hvor du har tid og lyst.

Til virksomheden: Ønsker du at hjælpe dine medarbejdere til sundere valg?

Så kan aktiviteter der støtter medarbejderne til at spise mere grønt være en mulighed.

Jeg hjælper jer godt igang med konkrete forslag til aktiviteter og yder support og sparring undervejs. Vi tager udgangspunkt i en konkret drejebog hvor vi definerer ressourcebehov og skaber en tids-og handleplan med en rød tråd til de andre tilbud I har til jeres medarbejdere

Tilmeld dig nyhedsbrev for at for inspiration eller kontakt mig for en aftale.

Nyhedsbrevene indholder tips og ideer til hvordan I kommer i gang med jeres aktiviteter for en sundere hverdag.

Lyder det interessant? Så tilmeld dig herunder.

.

Navn:

Email:

Hvis det viser sig ikke at være for dig, så kan du altid framelde med et klik.

BLIV UDDANNET SUNDHEDSAGENT

Lær at lave jeres egne trivselskampagner forankret i jeres organisation langt ind i fremtiden.

www.sundhedsagent.dk

KICKSTART TRIVSLEN PÅ DIN ARBEJDSPLADS

Få nyhedsbreve kvit og frit med konkrete værktøjer og ideer, så du kan hjælpe dine kolleger til en hverdag med mere sundhed og arbejdsglæde.

Du modtager også tilbud på kurser og rådgivning. 

Du kan til enhver tid framelde med ét klik. 

 

Navn:

Email: