Pause for ny energi

Giver pauser overhovedet mening?

Ja det gør de. Hvis de udnyttes og anvendes i den rette sammenhæng. Og pauserne har meget mere værdi, end vi tillægger dem.

Vi har en tendens til at springe pauserne over. Betragte dem som spild af tid. Indimellem ender det sågar med at vi spiser vores frokost ved skrivebordet foran PC – ”for jeg har jo lidt travlt”.

Faktum er, at hvis vi ikke giver os selv tid til pause, så øger vi ineffektiviteten og accelererer risikoen for stress og udmattelse. Vi opbygger træthed, og det vil tage endnu længere tid at komme ovenpå.

Pauserne er vigtige. For de genskaber energien.

Forstil dig en muskel i fysisk aktivitet. På et tidspunkt vil musklen blive udmattet og har brug for restitution. Det samme gør sig gældende for din hjerne. Hjernen skal også have pauser, hvor den bruges til noget andet.

I skolerne har de indført formiddags-, frokost- og eftermiddagspause. På nogle skoler er der lagt fysiske aktiviteter ind i løbet af dagen. Det giver mening for børnenes indlæring og koncentration. Det gælder også for voksne. Men vi er ikke gode til det.

På nogle arbejdspladser er der faste pauser indlagt. Spørgsmålet er om de passer til den enkeltes behov.

Sådan udnytter du din pause bedst

Når du er på en arbejdsplads, kan det være rart at holde pause i fællesskab med andre. Her er mulighed for grin, hygge og sparring.  Dit fokus og dine øjne kommer væk fra arbejdet, og du får nogle andre indtryk.

Der skal også være plads til individuelle pauser, hvor man kan få ro fra støj og snak.

I pausen bør få dig en forfriskning i form af vand og måske noget frugt eller grønt.

Gå ud og træk lidt frisk luft. Gå en tur eller sæt dig i solen. Tag nogle dybe vejrtrækninger og slap af. Send nogle positive og taknemmelige tanker til dem og det du holder af.

Find evt. et lokale hvor der er mulighed for en powernap (husk at cleare med chefen, og undgå unødig ballade). Sæt dig og meditér.

Lav lidt strækøvelser eller let styrketræning. Qi gong eller yogaøvelser kan også anbefales. Træning øger din koncentration og hukommelse. Du bliver bedre til at lære nyt. Det forlænger din udholdenhed og evne til at modstå stress. Det øger din kreativitet og påvirker dit humør positivt.

Undgå skærmbrug og sociale medier  i din pause. Det vil blot øge trætheden.

Planlæg dine pauser

  • Dagen før kigger du i din kalender. Hvor og hvornår skal der tages handling. For hver 1½ times dedikeret fokus bør der være en pause af 5-15 minutters varighed. Læg pauserne ind, så det passer ind med dine øvrige opgaver. Hvis din kalender er elektronisk, kan du sætte en reminder på, så du husker det.
  • Når det er tid til pause, forlader du din plads kortvarigt. Det er vigtigt, at du i pausen holder dig fra at læse mails, tjekke nyheder og sociale medier. I stedet for får du noget væske og bevægelse ind i kroppen
  • Når du er tilbage ved din plads, genfinder du dit fokus med nogle dybe vejrtrækninger og et stort smil.

Det er naturligvis ikke alt, der kan prioriteres og planlægges. Og i starten kan det være svært at estimere din tid. Du vil med lidt øvelse opleve, at du bliver 2-3 gange bedre til at opnå dine mål, hvis du optimere din planlægning.

Hvordan fungerer pauser på din arbejdsplads?

Overvej følgende:

  • Har dine medarbejdere mulighed for at lægge fleksible pauser ind, så det passer i deres arbejdsflow?
  • Passer de overenskomstmæssige aftaler om pauser reelt ind i den enkeltes hverdag?
  • Hvad er holdningen til individuelle pauser?
  • Er det ok at forlade arbejdspladsen for en kort gåtur eller en uformel snak i køkkenet?
  • Er der områder på arbejdspladsen, hvor dine medarbejdere kan finde et øjebliks ro eller måske kan bevæge sig lidt?
 

Ønsker du inspiration og ideer til mere om sundhed?

Tilmeld dig nyhedsbrev herunder.

.

Navn:

Email:

Hvis det viser sig ikke at være for dig, så kan du altid framelde med et klik.