Søg
Close this search box.

Brug for mere energi i julen? Her får du en række af mine favoritforslag til mere energi og balance i julen

1. Spis masser af grønt

Grøntsager er den bedste modgift til ondt i maven i julemåneden. Friske grøntsager er basiske og derfor effektive mod alt den syre vi opbygger i kroppen med store mængder af sukker, fedt og alkohol. Grøntsager findes sjældent på julebordet med mindre de er iklædt fedtstoffer, fløde og sukker.

Sørg for at der friskt grønt til hovedparten af dine måltider i løbet af dagen, så kan du bedre stå imod en tung og fed julemiddag. Fibrene i grøntsagerne er med til at hindre forstoppelse og begrænser mavesyre. Hvis du er bekymret for om der er friske grøntsager på menuen, kan du tilbyde at medbringe en salat.

2. Brug ikke flere penge end du har

Black Friday starter forbrugsfesten og det fortsætter frem til udsalget efter nytår. Vi bruger en masse penge på gaver til dem, vi holder af, med penge vi har sparet sammen over flere måneder. Måske bruger vi for meget og det kan give bekymring som tapper glæden og energien.

Det er okay at sige fra, hvis du føler at det bliver for meget. Afstem forventningerne med modtagerne, så undgår du skuffelser. Det er ikke størrelsen på dine gaver, men dit nærvær og engagement, der viser dine kære, hvor meget du holder af dem.

3. Spis og drik ikke efter kl. 20

Alt hvad du spiser og drikker efter klokken 20, kan du ikke nå at forbrænde. Maden og drikkevarerne vil ligge din mave, når du går i seng. Hvis hovedparten af det du spiser, indeholder fedt, sukker og alkohol, så vil det påvirke kvaliteten din søvn og det har betydning for din energi dagen efter.

4. Sig nej tak til aktiviteter, som ikke giver mening.

Julemåneden kan være tæt pakket med aftaler. Læg mærke til hvorfor og for hvis skyld du deltager i forskellige aktiviteter. Er det for din egen skyld, er det på grund af traditionerne eller måske for børnene og familien? Hvis vi bruger for meget tid på ting og relationer, der ikke giver mening for os, risikerer vi at blive drænet for overskud og energi. Sig nej tak på en pæn måde, eller deltag kun i et omfang, der passer med jeres praktiske hverdag.

5. Vælg groft i stedet for lyst

Brød er en vigtig del af vores julefrokost. Vælg den grove variant frem for den lyse. Den vil give dig fiber og virker bedre i dine tarme, så du får mindre forstoppelse.

6. Sæt et max på antallet af genstande

Beslut dig på forhånd til hvor meget du må drikke og hvad du må drikke. Husk at drikke vand ind imellem. Tilbyde at køre, så er du fri fra pres. Ofte er det det første glas vin, der smager bedst.

Sundhedsstyrelsen anbefaler max syv genstande om ugen for kvinder og max 14 genstande om ugen fra mænd.

7. Bevæg dig dagligt

Daglig aktivitet skaber en bedre balance mellem det du spiser og det du forbrænder.

Foreslå familien at I mødes til en times gåtur før julefrokosten i stedet for at sætte jer direkte ved bordet. Frisk luft og motion har både børn og voksne brug for.

Du kan også nå en formiddagstræning i det lokale fitnesscenter, og hvis du har holdt igen med alkohol aftenen før, vil du have mere overskud og energi til det. Det er hvert fald lettere at komme op.

8. Små portioner

Vores julemiddag og julefrokoster indeholder typisk meget og fed mad. Hent kun en gang fra buffeten, eller spis i små portioner, kvarte rugbrødsmadder og vælg de knap så fedende retter.

Selve juleaften kan du måske nøjes med blot at tage én portion. Fyld tallerkenen op med en frisk rødkålssalat inden du tager et lille stykke kød, en lille portion sovs, og vælg mellem brunede og hvide kartofler. Ikke begge, vel? 😉

9. Hvis du er vært

Så overvej at give dine gæster noget andet end den klassiske julemenu. Måske er det dejligt afbræk, hvis du vælger at tilbyde din gæster noget sundt og friskt, som i alle har godt af.

Alternativt kan du lave en sund variant af klassiske julemenu eller stille nogle sunde muligheder på bordet.

10. Drik vand

Sørg for at få vand flere gange i løbet af dagen.

Fyld din mave med vand, før du sætter dig ved julebordet. Vandet fylder godt i maven og er med til at opretholde din væskebalance. Væsken får du bl.a. brug for, når du skal modveje det manglende væskeindhold i julemaden. Væsken reducerer konsekvenserne af et forhøjet alkoholindtag. (Underforstået hovedpine i morgen)

11. Respekter dit søvnbehov

Sørg for at få nok søvn. Uanset om du har ferie eller ej, så her din krop stadig brug for mellem syv og otte timers søvn hver nat. Din krop har brug for restitution for at bearbejde og nedbryde det, du spiser og drikker i løbet af julemåneden. Du er desuden bedre til at modstå fristelser når du har fået en god nats søvn.

12. Undgå at fylde skabene op med julegodter

Hvis der er julelækkerier inden for rækkevidde, så frister det. Når du køber julegodter, så udvælg kun det du mest har lyst til. Og server kun lidt ad gangen i en skål og gem resten væk.

Lad være med at gå amok hjemmelavet julekonfekt og julebag, hvor I ender med lager til langt ind i januar. Lav lidt ad gangen og nyd det. Hav frugt og nødder tilgængeligt.

13. Spis sundt og let i løbet af dagen

Undgå sukker og lyst brød i løbet af dagen. Drop f.eks. rundstykkerne til morgenmad og find i stedet alternativer, som grønsags smoothies, omelet med grøntsager og havregrynspandekager. Det indeholder fibre og mætter godt.

”The secret to living is giving” Tony Robbins

14. Næstekærlighed

Udvis omsorg for dem som har det svært i julen. Besøg et ensomt familiemedlem eller engager jer i aktiviteter, hvor der er fokus på at hjælpe andre. Der findes stor styrke og energi i at give til andre.

 

Ønsker du inspiration og ideer til mere sundhed i hverdagen?

Tilmeld dig nyhedsbrev herunder.

.

Navn:

Email:

Hvis det viser sig ikke at være for dig, så kan du altid framelde med et klik.