Tanker og sprog – din genvej til succes med sundhed!

 • Kører tankerne i loop?
 • Har du svært ved at komme igang med de ting du drømmer om?
 • Er du tappet for mental energi når du kommer hjem?
 • Måske er du lidt “stuck” i forsøget på at tabe kilo?

Det er sandsynligvis et andet sted du skal kigge end på dine konkrete handlinger:

Ved du at dine tanker og sprog har enorm betydning for din sundhed?

Konkret kan man sige, at din livskvalitet afhænger af kvaliteten af dit sprog. Det gælder både dine tanker og din tale. Hvis negative tanker og negative ord får plads, følger negative følelser som frygt og utryghed hurtigt med. Følelserne kan let eskalere og skabe loop i de tankemønstre du har.

Negative tanker og sprogmønstre kan give grobund for ubalance i din sundhed, som stress og depression. Et negativt sprog kan gøre dig mere impulsdreven og få dig at træffe reaktive valg, hvor du går på kompromis med din søvn, kostvalg og motion. Du begynder at trække vejret overfladisk, og reagerer måske kraftigere på modstand – enten defensivt eller du bliver let overvældet og giver op.

Denne artikel sætter fokus på den indre larm vi alle i større eller mindre grad påvirkes af og giver tips til hvordan du kan skabe ro i dit sind.

Dagligt tænker vi mere end 60.000 tanker.

Af disse er ca. 90% gentagende tanker. Oven i det taler vi i gennemsnit 15.000 ord. Dertil skal lægges de samtaler og impulser vi får fra verden omkring os.

Vi observerer, lytter og mærker en lang række indtryk bevidst og ubevidst. Den evige strøm af visuelle indtryk, ord og lyde skaber en masse støj i vores hjerner og en masse følelsesmæssige reaktioner.

Hvad skal vi reagere på? Og behøver vi reagere på alt?

Der findes ikke en entydig definition af hvad en tanke er. Det kan være alt fra en visuel oplevelse (”bladene har skiftet farve”), en impuls (jeg er sulten), dialog (”hold kæft hvor er jeg dum”) eller en følelse du registrerer (”Jeg føler mig glad”)

Monkey Mind

90% af vores tanker dukker op igen og igen. Hvis noget har gjort særligt indtryk på os, kan det køre i loop i vores hoveder. Vi kan ikke slippe tanken. Det er det som kaldes for monkey mind.

Når vi lader os distrahere af vores tanker, så ryger koncentrationen. Vi får svært ved at fokusere på det som vi i virkeligheden skal bruge vores kræfter på.

Vi ”taler” små problemer op til at være store og vigtige. Vi har pludselig en masse undskyldninger og ser udfordringer (problemer) alle vegne. Vi laver overspringshandlinger.

Når vi sidder fast i disse tankemønstre, kan vi have svært ved at tage handling. Måske begynder vi at forbinde det med en masse begrænsninger. Og i værste fald havner vi i et mønster med handlingslammelse og følelsesløshed. (numbing)

Frygt, bekymringer, angst og depression er resultater af negative tanker, der har fået lov til at løbe løbsk. Disse tanker skal vi lære at give slip på, for de optager en masse kapacitet og frarøver os god livskvalitet. Løbske tanker kan ødelægge din virkelighed, din identitet, selvværd og selvtillid.

Autotankerne er sammen med vaner en del af urmenneskets overlevelse. Men i nutiden er vi overstimulerede af impulser og under pres af egne og andres forventninger. Vi har derfor i endnu højere grad brug for at lære at stilne tankestrømmen.

Start med at fokusere på det som ligger inden for din kontrol

Du kan udnytte dit sind optimalt, hvis du bevidst arbejder med hvilke tanker der fortjener din opmærksomhed. Hvis du samtidig benytter et ordvalg der styrker dig og dine handlinger, så har du et redskab med et kæmpe potentiale. DU skal styre tankerne og dine ord – de må IKKE styre dig.

Ved at granske dine tankemønstre, så afdækker du dine overbevisninger, dine historier, og de værdier du har, der er i konflikt med i hinanden. Langsomt vil du opleve at du bliver mere proaktiv og i kontrol – i stedet for reaktiv og impulsdrevet.

Bekymringer er spild af ressourcer, men ofte lader vi os rive med af frygt og skræmme scenarier. Denne lille video beskriver en simpel metode hvormed du kan anskue bekymringer. Jeg har oversat hans pointer i dette skema

bekymring og fokus

Det er en daglig øvelse at vælge hvilke tanker og ord, der skal fylde i dit hoved, så du kan nå de mål og drømme du har. Du skal lære at ignorere de tanker der fylder dig med frygt, bekymring og frustration. Nogle dage er det lettere end andre. Det er helt ok. Alene det at blive bevidst om hvilke tanker der presser sig på og om du giver dem næring, er en god start.

Med øget opmærksomhed vil du opleve:

 • Forbedret selvværd og selvtillid,
 • Afklaring på formål og mening
 • Indre lyst og energi til gøre noget ved det som du drømmer om
 • Koncentration og fokus
 • Undgå stress, depression og angst

Vælg ord der støtter dig og giver smil

Dine daglige formulering og dit ordvalg påvirker dig. Fortæller du konstant en række undskyldninger for hvorfor tingene ikke lykkedes for dig, vil du begynde at tro på dem.

Ser du forhindringer alle vegne? “jeg orker bare ikke..”, “det har jeg ikke tid/penge til..”

Er det hele bare ”forfærdeligt”, ”et lortevejr” eller måske er det ”de andres skyld”? Brug du f-ordet tit? Er glasset halvt fyldt eller halvt tomt?

Læg mærke til hvilke formuleringer og ord der kommer ud af munden på dig og hvilke følelser du knytter til?

Populært er mange begyndt tale om udfordringer i stedet for problemer. Men hvis du hele tiden har “Udfordringer” kan det også føles tungt. Måske skal du holde en lille fest – YEAH! – hver gang du oplever udfordringer – for de er et tegn på at du er i live og de giver dig en mulighed for at udvikle dig 😉

Så valget er op til dig!

Tag kontrol over tanker

Du kan vælge at følge at løbe zigzag i forsøget at følge alle impulser, tanker og ord

Og når det bliver for uoverskueligt – bebrejde omstændigheder, ægtefællen, ungerne, hunden eller økonomien. For det er jo de andres skyld, ik? 😉 Herefter bedøve dig selv med adspredelse – kaste dig over mad for kortvarig tilfredsstillelse eller søge flugten ind i underholdningens verden med TV, streamingtjenester og sociale medier. Der er masser af måder at holde dig selv beskæftiget og dermed undgå at forholde dig til de tanker og følelser du har.

Eller du kan lære at filtrere den indre støj fra og tage kontrollen over det som du KAN styre

Nemlig dine tanker og ord! Tag plads i førersædet og lær at give slip på de gamle historier og regler. Vælg med bevidsthed de tanker og ord som giver dig styrke og mod til at leve dit liv som du ønsker det. Du definerer din egen retning.

Du skal naturligvis ikke snydes for et par tips til at skabe ro

Tøm hovedet med tankeskriv

20 min med en notesbog eller på din laptop. Øvelsen er bedst om morgenen. Sæt uret til 20 minutter. Fat en pen og skriv løs alt, hvad der dukker op og fylder i dit hoved. Det er ikke en to-do-liste, så drop punkter og lignende. Det er heller ikke en dagbog. Skriv hvad der falder dig ind. Hvad optager dit sind? Frustrationer, glæde, bekymringer, job og privatliv. Lad pennen flyde hen over papiret. Få det hele ud af hovedet og ned på papiret. Det skal ikke være pænt! Bare skriv, skriv, skriv!

Når tiden er gået, læser du dit tankeskriv igennem. Sæt en streg under det som springer dig i øjnene.

Læg mærke til hvad det er som optager dine tanker i disse dage? Er det noget du har kontrol over og kan/vil handle på nu? Eller det noget der ligger udenfor din kontrol? Smid papiret ud eller brænd det bagefter.

Brug andre ord end dem du plejer

I stedet for F..k eller pis, så sig ”pyt”, ”hov” eller find på et helt nyt sjov ord, som får dig og andre til at smile, hver gang du siger det.

 • Hvilke ord bruger du ofte? Spørg dine nærmeste.
 • Hvilke spørgsmål stiller du dig selv? “Hvorfor er jeg altid sådan en klovn?” Er dine spørgsmål positivt eller negativt formuleret? Læg mærke til forskellen.
 • Hvordan beskriver du dig selv? Nogle gange er vi mere hårde ved os selv end vi fortjener.

Denne lille reklamevideo er sat ind blot for at illustrere hvordan der er forskel på hvordan vi selv og andre ser på os

Gå en tur alene

Der sker noget helt magisk når man bevæger sig i naturen. Så kom afsted – gerne uden telefonen. Den friske luft og motionen stimulerer din krop på en positiv måde. Inspirerede tanker får bedre plads når der ikke er forstyrrelser.

Vejrtrækningsøvelser, mindfulness og meditation

Formålet med meditation er at skabe det ”stille sind”.

En tilstand hvor du giver slip på tankerne og ikke lader dem få plads. Når du mediterer eller laver vejrtrækningsøvelser, så aktiverer du hjernebølger, der gør at du skruer ned for tanker og oplever mere ro i hovedet. Med øvelse bliver du bedre og bedre til at skubbe de tanker væk der dukker op.

Mindfulness er en slags meditativ tilstand med det formål at være nærværende og til stede i ”nuet” – dvs. til nutid – lige der hvor du er. I teorien er det fint, men i praksis kan det være svært for mange at praktisere, især hvis du har tendens til stress.

Jeg vil klart anbefale at du føler en guidet meditation, hvis du ikke er vant til at meditere. Med guiding bliver dit Monkey mindset nemlig holdt beskæftiget, så tankerne ikke stikker af.

Hvis du har prøvet meditation og konkluderet at det ikke er noget for dig, så prøv helt simple vejrtrækningsøvelser. Fokus på vejrtrækning gør en kæmpe forskel på at skabe indre ro og reducerer stress.

I Qigong og Yoga er vejrtrækningsøvelser og meditation ofte en del af programmet. Samtidig opnår du en blid afspænding af kroppen. Qigong er en slags mindfulness i bevægelse.

Til virksomheden:

Ønsker du at hjælpe dine medarbejdere til sundere valg?

Så kan aktiviteter der støtter medarbejderne til at skabe indre ro og balance være en mulighed. Samtidig vil fokus på bedre dialog imellem kolleger være med til at booste trivsel og arbejdsglæde.

Jeg hjælper jer godt igang med konkrete forslag til aktiviteter og yder support og sparring undervejs. Vi tager udgangspunkt i en konkret drejebog hvor vi definerer ressourcebehov og skaber en tids-og handleplan med en rød tråd til de andre tilbud I har til jeres medarbejdere

Tilmeld dig nyhedsbrev for at for inspiration eller kontakt mig for en aftale.

Nyhedsbrevene indholder tips og ideer til hvordan I kommer i gang med jeres aktiviteter for en sundere hverdag.

Lyder det interessant? Så tilmeld dig herunder.

.

Navn:

Email:

Hvis det viser sig ikke at være for dig, så kan du altid framelde med et klik.